• DE FINISH
  • DE FINISH
  • Binnenhof met hotellobby karakter
  • Binnenhof met hotellobby karakter
  • Binnenhof met hotellobby karakter
  • Hoogwaardige uitstraling : zorgvuldig gekozen armatuur, huisnummer en biobased gevelplank

Sociale huurwoningen met veel licht en uitzicht

De Finish is gerealiseerd op Zeeburgereiland in Amsterdam. Het huisvest 56 sociale huur appartementen, een apotheek, een huisartsenpraktijk, fysiotherapie en een warmteoverslagstation. De Finish zet in op hoogwaardige volkshuisvesting. De woningen hebben grote ramen voor licht en uitzicht op het Markermeer en de grote openruimte met skatepark en sportvelden in het hart van het eiland. Het binnenhof, dat verbonden is door een dubbelhoge entreehal, is een verborgen schat. Het heeft het karakter van een hotellobby door de beslotenheid, de afwerking en de grote plantenvakken met bomen. Dit is een plek waar bewoners uit de wind elkaar kunnen ontmoeten.


Laatste sociale huurwoningen in de Sportheldenbuurt

Met de realisatie van De Finish legde de Alliantie in de Sportheldenbuurt de laatste hand aan de in totaal 445 nieuwe sociale huurwoningen en 120 huurwoningen voor het middensegment. Een buurt die tóch tot stand kwam ondanks de economische crisis, doordat de Alliantie het voortouw nam voor de bouw van dit stukje Zeeburgereiland. De Finish biedt plek aan 56 huishoudens. Naast de reguliere woningzoekenden, kreeg een aantal gezinnen die al een tijd in de noodopvang woonden, eindelijk weer een plek voor zichzelf. Ook is er een aantal woningen bestemd voor jongeren met een licht verstandelijke beperking die een tweede kans verdienen. Op deze manier biedt De Finish een goede thuisbasis voor diverse mensen.

Drie-deling

Het gebouw is opgedeeld in drie volumes. Die sluiten aan op de overige gebouwen aan de centrale openbare ruimte van het eiland en geven het gebouw een menselijke schaal. De volumes hebben ook verschillende gevel bewerkingen gekregen. De plint bestaat uit grote gevelopeningen tussen een reeks metselwerkpenanten, die voor licht en uitzicht en tegelijkertijd overhoeks voor privacy voor de huisartsen- en fysiotherapie zorgen. Het middelste volume heeft ingekaderde buitenruimtes, die zorgen voor privacy naar de straat. Het bovenste volume bestaat weer uit verdiepingshoge vensters en uitstekende balkons voor maximaal licht en uitzicht.

Binnenhof met karakter van een hotellobby

Aan de buitenzijde heeft het gebouw een stoer gemetselde schil, passend bij het ruwe eiland. Het binnenhof is juist windluw, geborgen en heeft een hotellobby-achtig karakter. Hoewel het gebouw een u-vorm heeft, kan men over de galerijen een ronde lopen. Vanaf de gecreeerde loopbrug heeft men uitzicht op het Markermeer. Bovendien kon door de loopbrug een trappenhuis of daglichtproblemen bespaard blijven.

De gevels van het binnenhof zijn van Resysta, een biobased gevelplank gemaakt van een restproduct van rijstvlies. De vloer van het hof heeft het karakter van een 'piazza' gekregen door het formaat van de tegels en de natuursteen toeslag. De dubbelhoge entree met tribunetrap, de afgeronde hoeken van de galerij, de grote bloempotten, de plantenvakken met bomen en de zorgvuldig gekozen huisnummers en armaturen, zorgen voor een prettige gedeelde verblijfsruimte.

Programma :56 sociale huur appartementen, apotheek, huisartsenpraktijk, fysiotherapie, warmte-overslagstation
Lokatie : Zeeburgereiland Amsterdam
Opdrachtgever : de Alliantie ontwikkeling
Aannemer : HSB bouw
Fotografie : Fedde de Weert
Status : Opgeleverd 2021
Team : Wouter van Alebeek, Erik de Vries, Tugrul Avuclu, Niels Vernooij