• CPO AMSTELLOFT
  • Casco ruimtes zijn flexibel in te delen
  • Casco ruimtes zijn gemakkelijk aan te passen
  • Alle woningen kijken uit over de Amstel

Amstelloft bestaat uit ruimtelijke loftappartementen met een unieke uitwerking, dankzij collectief particulier opdrachtgeverschap. Het woongebouw is geïnspireerd door woningen in oude scholen, kerken en pakhuizen: karaktervolle ruimtes met een flinke verdiepingshoogte waarin verschillende droomhuizen gerealiseerd kunnen worden van moderne open loft tot 4-kamer eengezinsappartement. Bovendien is het casco zo flexibel dat men bij bijvoorbeeld gezinsuitbreiding niet direct hoeft te verhuizen buiten de grenzen van de stad.

De woningen hebben een vrije hoogte van 5,5 meter waarin iedere bewoner zijn droomhuis kan maken. Middels flexibele houten insteekvloeren, die men zelf in het casco kan hangen, zijn de woningen ook in de toekomst gemakkelijk aanpasbaar. Een kamer meer of minder is zo gerealiseerd. De getoogde gevelopeningen versterken de ervaring van de dubbelhoge ruimtes en geeft het woongebouw een sterk karakter.

WE architecten heeft het initiatief genomen voor deze cpo-ontwikkeling door een ruimtelijk concept te formuleren en daarmee een zeer hechte bouwgroep te vormen. De toekomstige bewoners zijn als echte bouwgroep sterk betrokken geweest bij de uitwerking en realisatie van het ontwerp, waardoor een uniek gebouw is gerealiseerd.

Vanwege de grote hoogte en de flinke gevelopeningen is een diep woongebouw mogelijk dat toch lichte en prettige ruimtes geeft. Mede hierdoor konden we onze hoge duurzaamheidsambitie van klimaatneutrale woningen goed realiseren. Met het gehele bouwteam (inclusief de Wabo-inspecteur) is dit systeem volledig doorgewerkt tot een slim cpo-concept voor gestapeld wonen in de stad.

In Amstelloft is het cpo-concept 'wonen als in een school, kerk of pakhuis' door de bouwgroep stevig omarmd. Dit komt tot uiting in de levendige en ruimtelijke woninginterieurs van tribune-loft tot atelier-woning.

Type : CPO Woningbouw
Lokatie : Amstelkwartier, Amsterdam
Opdrachtgever : Bouwgroep Amstelloft
Status : Opgeleverd (shortlist Zuiderkerkprijs, nominatie Amsterdamse Architectuurprijs)
Periode : 2012 - 2016
Team : Wouter van Alebeek, Erik de Vries, Hao Tran, Arjen Zaal.